söndag 5 april 2015

Crock-pot bröd

Det här med att laga mat i en crock-pot/slow cooker. 
Fick en av mina vänner när jag fyllde 40 och den är numera min nya favorit i köket - förutom min Hercules köksmaskin. Hittills har jag gjort köttfärs till lasagne i den - blev helt perfekt, diverse grytor (fortfarande förbluffad över att man kan slänga i grönsaker som inte blir sönderkokta trots att de finns med i grytan i flera timmar och ändå har studs) och nu senast blev det pulled chicken och senare även ett jäsa-över-natten-bröd. 
Recept följer:

Över-natten-bröd/Overnightbread
7,5 dl vetemjöl/3 cups flour
25 g (½ paket) jäst/yeast
1 krm salt
2,5 dl vatten/1 cup water

Värm vattnet till ca 38-40 grader, smula ner jästen och låt den lösas upp.
Tillsätt allt mjöl och salt och blanda tills degen släpper bunken.
Täck över bunken med plastfolie och låt stå i minst 12 timmar. 
Degen kommer att vara ganska kladdig när du tar upp den så se till att ha
ordentligt mjölat bord. Knåda degen tills den är slät och släpper bordet. 
Sätt din crockpot på hög värme, lägg i ett bakplåtspapper och brödet.
Låt stå under lock tills brödet börjat få färg undertill - ca 1 - 1½ timme. 
Ta upp brödet. Är det fortfarande för ljust på ovansidan - sätt in i varmluftsugn på
ca 175 grader tills det fått fin färg. 
Ta ut och skär upp - förhoppningsvis har du fått ett väldigt fluffigt bröd :)

Warm water to 38-40 degrees celcius, add yeast and let it dissolve.
Add all the flour and salt and mix until the dough is firm.
Cover the bowl with plasticfoil and leave it for atleast 12 hours.
The dough will be rather loose when you take it up, so make sure you have plenty of flour on the table. Knead until it's firm. Put your crockpot on high and add a bakingparchment and the bread. Leave it under lid for 1-1½ hours. Once the bread is golden at the bottom, take it up. If it's still too light on top, put it in the oven for a few minutes until it's golden.









Pulled chicken ala Linda

Även denna görs i crockpot men fungerar även bra med en lergryta i ugnen.

4 kycklingfiléer
1 påse Citrusrub (finns olika varianter i olika märken)
1 flaska hickory bbq sås
1 burk krossade tomater
2-3 gula lökar


lägg kycklingfiléerna i din crockpot. Häll över kryddorna och gnid in i kycklingarna.
Häll över såsen och de krossade tomaterna.
Skär 2-3 gula lökar i skivor och tillsätt i grytan.
Låt stå på svag värme 6-7 timmar
Servera med potatis, ris, i hamburgerbröd, i pitabröd, med potatissallad...
möjligheterna är oändliga :) 

Pulled Chicken Ala Linda

4 chickenfilets
1 envelope citrusrub (I use Santa Maria)
1 bottle of hickory bbq sause.
1 can crushed tomatoes
2-3 onions, sliced.

Put the chicken in the crockpot. Add the spices and rub it in.
Pour the sauce and the tomatoes on top of the filets. Add the sliced 
onions. Leave on low temp in your crockpot for 6-7 hours.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar